Andalusië: een Gastronomische zomer…

Deze zomervakantie heb ik doorgebracht in het zuiden van Spanje, in Andalusië. Een heerlijke omgeving. Mooie steden en dorpjes, boeiende architectuur, natuurschoon, schitterend weer en voor mij het allerbelangrijkste… heerlijk eten! Ik wil je een aantal van de gastronomische toppers en andere tips niet onthouden.

Malaga: voor velen bekend van het vliegveld om daarna snel verder te gaan. Maar dan doe je jezelf en deze stad tekort. Malaga is in ieder seizoen echt schitterend. Een oud centrum met veel kunst in het straatbeeld. Ga vooral ook naar de nieuwe haven Muello Uno. Hier is ook sinds kort het eerste buitenlandse museum van Centre Pompidou uit Parijs. Echt een aanrader!

In het oude centrum hebben we gegeten bij Uvedoble, meer dan de moeite waard: vergeet vooral niet de Patatas con huevo y foie te nemen…

IMG_2184

Vlakbij de haven zijn in de buitenring van de oude Plaza de Toro allemaal eettentjes gekomen, een beetje foodmarkt style. Ook erg leuk om even te gaan kijken (en te proeven!)

Maar ga je voor eten op niveau… dan is dit een aanrader: Jose Carlos Garcia. Een ontzettend creatieve chef, schitterend uitzicht en waanzinnige inrichting. De perfecte omstandigheden voor een top avond!

IMG_4029 IMG_2172  IMG_4039 IMG_4038 IMG_2174 IMG_2175 IMG_2177 IMG_4042 IMG_4046  IMG_2183 IMG_4047

Na een aantal dagen Malaga zijn we verder gegaan op onze trip. O.a. naar San Pedro de Alcantara, Marbella, Puerto de Santa Maria.

Evelyne Ramelet heeft in Marbella een B&B en geeft kookworkshops. Zij heeft ons uitgenodigd voor de officiële opening van een nieuwe Gourmet-markt in Puerto Banus : Ambrosia. Een keur aan lekkernijen kun je daar vinden. Ik ben er nog een keer teruggegaan om de fantastische T-bone te gaan proeven. En tja… toen moest ik natuurlijk ook nog wat visjes en speciale croquettes proberen…

IMG_2207 IMG_4106 IMG_4109 IMG_4119 IMG_2335  IMG_2340 IMG_2204

 

Maar ik heb niet alleen anderen voor mij laten koken. Evelyne heeft in haar huis een avond voor Gourmet liefhebbers georganiseerd. Een aantal internationale koks hebben een gerechtje gemaakt, passend bij hun land. Carlos Oyarbide heeft een restaurant in Marbella, Cornel Kramer  (oorspronkelijk uit Duitsland) is cateringkok, Evelyne uit Frankrijk en ik dus. Ik had een gerechtje gemaakt van makreel rillete geserveerd tussen in de oven gebakken ontbijtkoek en zuurkoolstampot met uitgebakken rookworst. Hieronder een kleine impressie:

IMG_2258 IMG_2269 IMG_2276 IMG_2278 IMG_2282 IMG_2283 IMG_2284 IMG_2287

In de oude stad van Marbella vind je een winkel met een uitgebreid assortiment olijfolie, azijnen, balsamico’s etcetera. Een winkel waar ik niet aan voorbij kan lopen en het lukt me al helemaal niet om zonder aankopen de winkel weer te verlaten. De eigenaar kan je ontzettend veel vertellen over de producten en je kunt er ook veel producten proeven. Dus als je in Marbella bent, verplicht heen gaan: d’Oliva. Maar je kunt de productien ook online in Nederland bestellen. En wie weet zelfs binnenkort bij mij!

IMG_2343 IMG_2346 IMG_2347 IMG_4271

Er is nog zo veel te vertellen over Andalusië. Maar dat is voor nu teveel… Maar nog 1 tip wil ik je niet onthouden. Voor mij het beste restaurant: Dani Garcia is een chef die mij steeds weer weet te verrassen met sublieme gerechten. Ik heb al een aantal masterclasses bij hem mogen volgen. Helaas was er geen masterclass dit jaar, maar ik heb er wel weer gegeten en het was wederom fantastisch! Kijk zelf maar:

IMG_2313  IMG_2316 IMG_4243 IMG_2325 IMG_2324 IMG_2315 IMG_2321 IMG_4250

En zo zitten koks aan tafel… kijken wat de andere mensen geserveerd krijgen… maar die gerechten konden we niet meer op. Dus volgende keer maar in de herkansing. Dus de absolute winnaar van deze zomer: Restaurant Bibo Dani Garcia

Wil je nog meer tips… mail mij gerust, want dit is nog maar een greep uit mijn culinaire belevenissen!

Want ik vergeet natuurlijk nog veel meer heerlijks. Bijvoorbeeld waar je de beste Paella eet… bij Paellas Y Mas! En dat Y Mas zegt genoeg… heerlijke croquetas, almejas en nog veel meer…

IMG_4077 IMG_4075

Nou… nu ga ik echt stoppen… heb je al honger gekregen? Ik wel, dus ik ga koken! Hasta la proxima vez!