Duurzaamheid & koken horen voor mij bij elkaar zoals peper & zout. Al tijdens mijn koksopleiding stonden economisch koken, niet onnodig producten weggooien, hergebruik van producten, en altijd ambachtelijk blijven koken centraal! Toen al belangrijk maar nu nog meer.

De afgelopen tijd ben ik nog een stapje verder gegaan… niet alleen de ingrediënten die we gebruiken zijn zoveel mogelijk lokaal en met een betere afdruk voor het milieu, ook het gebruik van fossiele brandstof (zoals aardgas) heb ik sterk weten te verminderen. We zijn inmiddels (mei 2024) volledig overgestapt op inductie koken en de elektriciteit komt van de zonnepanelen die op het dak liggen te “shinen”. Als de basis goed zit, dan gaat de rest veel makkelijker!

Doe ik dit alleen? Nee gelukkig niet:) Samen met mijn leveranciers werk ik dagelijks aan het nog meer verduurzamen. En via de gemeente Groningen ben ik in contact gebracht met Greendish en heb ik mijn bedrijfsprocessen samen met hun in kaart gebracht. Ontzettend leuk en leerzaam. Super dat deze initiatieven er zijn om je te helpen om het jou als ondernemer makkelijker te maken om nog duurzamer te gaan werken! Dit smaakt zeker naar meer! Zo laat ik, als ik ooit met pensioen ga ;), een mooie duurzame culinaire handtekening achter en kunnen volgende generaties ook van leuke kookworkshops genieten.