Build your own Eierbal!! Recept Groningse eierballen:
Ingrediënten:
80 gram boter, 110 gram bloem, ½ eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel zout,
1 theelepel witte peper, 8 dl groentebouillon, 2 eetlepels gedroogde peterselie,
3 theelepels citroensap, 10 gekookte gepelde eieren.
Voor de paneer laag: 10 eieren losgeklopt, bloem en flink wat paneermeel.
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pan, maar laat dit niet bruin worden. Voeg de bloem, kerriepoeder, zout en witte peper toe. Bak dit alles 2 tot 3 minuten op laag vuur tot dat er korrels ontstaan. Voeg dan in 2x de bouillon toe. Roer goed met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Ga door tot de ragout dik is en gaar. (Dit kun je proeven, bloem die niet gaar is smaakt wat zoetig.) Roer de gedroogde peterselie en citroensap erdoor. Laat de ragout geheel afkoelen.
Eierbal maken en paneren:
Zet drie bakken klaar: 1 met bloem, 1 met het losgeklopte eieren en 1 met paneermeel. Verdeel de ragout in 10 gelijke porties. Neem steeds een gekookt ei en rol deze even door de bloem. Werk met natte handen de ragout om het ei heen. Haal het ei met de ragout door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel. Voor de zekerheid zou een extra laag met ei en paneermeel kunnen. Zorg er in ieder geval voor dat er een ruime paneer laag om de ragout zit.
Het frituren:
Verwarm de olie tot 180 graden Celsius. Frituur de eierballen in 5 minuten goudbruin.
Geschiedenis en “Het Geheim van de Groningse aaierbal…!”
Ergens aan het eind van de jaren 50 in het mooie centrum van Groningen in een snackbar heeft zich een klein culinair “wondertje” zich voorgedaan. Het kwam als inspiratiebron van de banketbakkers want die maakten hun ragout voor de kroketten. Men heeft er een gekookt en gepeld ei aan toegevoegd gepaneerd en vervolgens hop in de frituur gebakken.
Resultaat: De geboorte van de “Aaierbal” oftewel de Eierbal!!
Wat is een Eierbal: Een Eierbal bestaat uit een heel en gepeld ei in kerrie ragout, daarna gepaneerd en gefrituurd. Heerlijk met een sausje erbij!
Waarom een wonder(tje):
Buiten de 3 noordelijke provincies en een stukje van het oosten in het land kennen ze deze snack (nog) niet! En hoe kan dat dan? Heel simpel…. Een gekookt ei kun je niet goed invriezen, dan verkleuren ze! Geen goed idee dus om dit te doen.
Er is zelfs een heus eierbal-festival en er bestaat een Aaierbal-genootschap! Oftewel die Grunnigers zijn best trots op “hun” eierbal!
Een goed idee is om eens naar het centrum van Groningen toe te gaan en daar die heerlijke snack gewoon uit de muur te halen! Na het stappen bijvoorbeeld!
Wat nog een beter idee is en veel leuker is om het zelf te doen!
En dat kan bij Dennis Cooking Place! Woooowww! Echt? Zeker en het gaat supersnel!
Hoe dan?
We zetten alle ingrediënten al afgewogen en klaar voor je. Je komt met een groepje vrienden bij Dennis Cooking Place en we vertellen je álles over “Het Geheim van de Eierbal” Uiteindelijk heb je zelf je eigen eierballen gemaakt en kan het frituren beginnen! Daarna gezamenlijk proeven en we doen d’r ook een Gronings biertje bij natuurlijk!
Fantastische mini workshop toch? En je hebt er weer een leuk etensaardigheidje om thuis vertellen! Dat wil je toch!